Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z orientalnym kurczakiem
2 łyżeczki przyprawy \"Secrets of the orient Cairo Shoarma\"
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki oleju albo oliwy
kilka dużych liści sałaty
2 twarde pomidory
1 cebula czerwona
po kilka gałązek koperku i natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
do smaku: 1-2 szczypty cukru
sposób przygotowania: filet opłukać i dobrze osuszyć, pokroić w paseczki. Skropić sosem sojowym, olejem i posypać przyprawą \"Secrets of the orient Cairo Shoarma\", wymieszać, odstawić na min. 30 min.. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Oprószyć cukrem i zalać sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić na 15 min.. Sałatę opłukać i osuszyć dokładnie, porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na plasterki.
Zamarynowane mięso usmażyć na suchej patelni - powinno się zrumienić ze wszystkich stron, zdjąć na talerz. Na patelnię wlać sok pozostały po odsączeniu cebuli i 3 łyżki wody, gdy zawrze i lekko odparuje zdjąć patelnię z ognia a powstałym sosem polać sałatę wymieszaną z listkami koperku i natki. Porcje sałaty ułożyć na talerzach. Poprzekładać ją plasterkami pomidorów, posypać cebulą i kawałkami mięsa. Podawać od razu po przygotowaniu.