Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowiec
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy przez ok 30 minut w temp 180 stopni.
Masa:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystygniętego budyniu dodajemy margarynę. Dokładnie miksujemy.
Czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy budyniowej. Cały czas mieszamy.
Biszkopt dzielimy na dwie części. Przekładamy masą.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie.
Śnieżki rozrabiamy według przepisu z mlekiem. Dolewamy do nich wystudzoną galaretkę. Lekko tęzejącą śmietanę wykładamy na placek.
Wiórki prażymy na patelni aż nabiorą złotego koloru. Studzimy. Posypujemy wierzch ciasta.
Smacznego:-))