Przepis i sposób przygotowania na: Prosta drożdżówka z kruszonką
ok. 3/4 szkl. mleka
5 dkg drożdży świeżych
3/4 szkl. cukru kryształu
5 żółtek
ok. 3 szkl. mąki
2 szczypty szafranu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/3 łyżeczki soli
na kruszonkę: 50g masła
po 1/2 szkl. cukru i mąki
sposób przygotowania: składniki kruszonki rozetrzeć rękami aż się połączą w grudkowatą masę, włożyć do torebki i odłożyć do lodówki - można też do zamrażarki.
Mleko podgrzać mocno razem z szafranem a gdy przestygnie i będzie letnie dodać do niego drożdże, po jednej łyżce mąki i cukru, wymieszać i odstawić żeby ruszyły. Mąkę przesiać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać rozczyn, mąkę, esencję waniliową, lekko wyrobić po czym dolać rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Powinno odchodzić od rąk i miski. Przykryć je ściereczką i odstawić na 30 min. żeby podrosło. Blaszkę (u mnie 20x02cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasto, równomiernie rozciągnąć i ponownie odstawić na 30 min.. Następnie posypać kruszonką. Piec ok. 45-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Można po upieczeniu lekko oprószyć cukrem pudrem.