Sposób przygotowania

Świeży szpinak przebrać,opłukać w dużej ilości zimnej wody.Odciąć korzonki ,włożyć do rondla ,zalać wodą ,lekko osolić i krótko gotować na dużym ogniu.W czasie gotowania od czasu do czasu zamieszać.Gdy szpinak będzie miekki ,odcedzić ,dokładnie osączyć,przyciskając łyżką do dna cedzaka.Następnie przepuścić przez maszynkę lub posiekać.Masło stopić ,dodać mąkę i zasmażyć.Zasmażke rozprowadzić mlekiem ,zagotować jesli jest bardzo gęsta ,dodać wywar ze szpinaku.Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli ,włożyć do szpinaku ,dodać zasmażke ,wszystko razem wymieszać ,po czym mocno podgrzać ,ale nie gotować.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !