Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg na sposób majorkański
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry (ok. 3 mm). Ziemniaki ułóż na dnie żaroodpornego naczynia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz przez ok. 15-20 minut.
Pomidora wyparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Dodaj posiekany drobno czosnek. Dodaj sól i pieprz do smaku, i przykryj mieszanką ziemniaki. Na warzywach ułóż pstrąga, całość przykryj folią aluminiową i piecz przez ok. 20 minut.
Cebulę posiekaj, paprykę i peperoni pokrój w drobną kostkę. Orzeszki ziemne rozgnieć w moździerzu. Cebulę, paprykę, pietruszkę i orzeszki wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem, i przykryj nimi warstwę pomidorową wokół ryby. Piecz całość jeszcze przez ok. 10 minut. Podawaj w naczyniu żaroodpornym na drewnianej desce.