Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowiec przekładany, mocno czekoladowy
CIASTO - 200 g masła albo margaryny
1 i 1,3 szkl. mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki soli
3/4 szkl. cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
5 łyżek kakao naturalnego
100g czekolady gorzkiej
NASĄCZENIE - 1/2 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki spirytusu
1 łyżeczka esencji rumowej
MASA - 250 ml śmietanki kremówki 30-36%
300 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżeczka żelatyny
1/2-3/4 szkl. kwaśnych powideł śliwkowych
posypka cukrowa gwiazdki
sposób przygotowania: CIAST0 - mąki przesiałam z solą, proszkiem, sodą, przyprawą i kakao. Czekoladę drobno posiekałam. Miękkie masło utarłam z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawałam po jednym jajku a potem sypką mieszankę i czekoladę. Masę przelałam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piekłam troszkę ponad 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.C - trzeba sprawdzić patyczkiem czy w środku jest suche. Po wystudzeniu przekroiłam poziomo na 3 mniej więcej równe części.
NASĄCZENIE - wodę zagotowałam z cukrem a gdy wystygła dodałam spirytus i esencję.
MASA - śmietankę zagotować w rondelku, zestawić z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż ta się rozpuści a masa zgęstnieje. Podzielić mniej więcej na połowę. Żelatynę zalałam czterema łyżkami zimnej wody a następnie podgrzałam mieszając aż się rozpuściła i dodałam do jednej części masy czekoladowej.
Przekrojone blaty ciasta nasączyć lekko syropem. Dolny posmarować obficie połową masy czekoladowej, drugi powidłami i złożyć jeden na drugim, przykryć trzecim. Wierzch i boki posmarować drugą częścią masy czekoladowej. Posypać posypką cukrową.