Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z kremem makowym
5 jajek
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1 dobrze czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru
SYROP - 1/2 szkl. syropu ze skórek pomarańczowych kandyzowanych
4 łyżki spirytusu
MASA - 2 żółtka
3/4 szkl. śmietanki kremówki 30-36%
1/3 szkl. cukru
3/4 szkl. maku niebieskiego
2 łyżki miodu akacjowego
4 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki likieru pomarańczowego
na lukier: sok z połowy cytryny, cukier puder
do posypania: troszkę suchego maku, skórka pomarańczowa
sposób przygotowania: BISZKOPT - białka jaj ubiłam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodawałam po jednym żółtku, cały czas miksując. Dosypałam także mąki przesiane z solą i proszkiem, wlałam ekstrakt waniliowy a na koniec roztopione, przestudzone masło, delikatnie wymieszałam łyżką. Masę wylałam na dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Gorący biszkopt wyłożyłam do góry nogami na czystą lnianą ściereczką oprószoną cukrem pudrem w taki sposób aby papier był na wierzchu. Oderwałam go a ciasto zwinęłam razem ze ściereczką w dość ciasną roladę i odłożyłam do całkowitego wystudzenia.
SYROP - wodę zagotowałam z syropem, ostudziłam, dodałam spirytus.
MASA - mak zalałam wrzątkiem i po kilku minutach odcedziłam bardzo dokładnie na gęstym sicie. Zmieliłam 2 razy. Żelatynę zalałam 1/3 szkl. zimnej wody a gdy napęczniała podgrzałam i mieszałam aż się rozpuściła. Zimną śmietanę ubiłam na sztywno. Żółtka utarłam z cukrem, dodałam mak, miód, śmietanę ubitą oraz przestudzoną żelatynę i likier. Wymieszałam i grubą warstwą wyłożyłam na rozwiniętą i nasączoną uprzednio syropem roladę. Zwinęłam i odłożyłam do lodówki na 1-2 godziny żeby masa stężała - roladę trzeba ułożyć brzegiem ciasta do dołu. Następnie posmarowałam ją lukrem, posypałam odrobiną suchego maku i posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.