Przepis i sposób przygotowania na: Placek ananasowy z masą budyniową
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Uzyskaną masę połączyć delikatnie z ubitymi białkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Piec ok20min w temp. 200
Masa budyniowa:
Odlać sok z ananasów i rozrobić w nim proszek budyniowy. Osączone owoce ułożyć na wystudzonym placku.
Sok ananasowy(2 szklanki) zagotować. Wlać do niego rozrobiony budyń. Zagotować.
Gotową, gorąca masę wyłożyć na placek z plastrami ananasa.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Wyłożyć na ostudzoną masę budyniową.
Na wierzchu ułożyć herbatniki. Udekorować polewą czekoladową.
Smacznego:-)))