Przepis i sposób przygotowania na: Kielichy waflowe z owocami jagodowymi
1.Białka wymieszać z cukrem pudrem.Masło roztopić,lekko ostudzić i razem z mąką dołożyć do białka.Wszystko wymieszać na jednolitą masę,po czym wstawić do lodówki na 2 godziny.
2.Na pergaminie ułożonym na blasze narysować koła o średnicy 12 cm.Masę o grubości około 2 mm nanieść na zaznaczone miejsca i piec 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 220 * C.Gdy brzegi ciasta zaczną brązowieć,krążki wyjąć z piekarnika.
3.Z każdego krążka za pomocą filiżanki uformować kielich i ostudzić.
Dekoracja:
Owoce umyć,odszypułkować,wymieszać z cukrem i odstawić.aż cukier w pełni się rozpuści.Śmietanę ubić na sztywno.Owoce włożyć do waflowych kielichów i ozdobić śmietaną.
Kielichy waflowe można również wypełnić karmelizowanymi kawałkami jabłek.