Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka prowansalska z klopsikami
1/3 cebuli
1 czubata łyżeczka kaszy manny
5-6 liści sałaty karbowanej
2-3 garści pokrojonej sałaty lodowej
garść liści natki pietruszki
kilkanaście pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki octu winnego prowansalskiego
do smaku: pieprz mielony, zioła prowansalskie, sól morska ziołowa
1 łyżka bułki tartej
olej do smażenia
sposób przygotowania: Mięso zmielić dwa razy razem z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zwilżonymi zimną wodą rękami uformować z masy małe klopsiki wielkości pomidorków. Obtoczyć z bułce tartej i smażyć wrzucając na głęboki, rozgrzany olej. Smażyć przez 2-3 minuty aż ładnie się zrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i osączyć z tłuszczu.
Oliwę zmieszać z octem, dodać po trochu przypraw i wymieszać dokładnie - można doskonale to zrobić wykorzystując mały, zakręcany słoiczek. Sos odstawić na kilka minut żeby smaki i aromaty dobrze się połączyły.
Opłukaną, osuszoną sałatę karbowaną porwać na mniejsze kawałki, dodać część natki i sałatę lodową. Polać sosem i wymieszać. Nakładać porcje sałaty na talerze. Na wierzchu ułożyć po kilka klopsików i przekrojonych na pół pomidorków, posypać resztą natki. Podawać zaraz po przygotowaniu