Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wiosenna z zielonym sosem
Sos:
4-6 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
po garści natki pietruszki, szczypiorku i koperku
do smaku: sól morska i pieprz ziołowy
4 liście sałaty karbowanej
3 jajka ugotowane na twardo
2-3 rzodkiewki
kawałek ogórka świeżego
2 garści kiełków rzodkiewek
sposób przygotowania:
sos: do małego pojemnika blendera włożyć wszystkie składniki i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i ponownie zmiksować.
Jajka obrać, podzielić na ćwiartki. Sałatę, ogórka i rzodkiewki opłukać i dokładnie osączyć. Ogórka, razem z skórką, i rzodkiewki poszatkować w cienkie plasterki, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyć liście przekładając je plasterkami rzodkiewki i ogórka, posypać kiełkami, dodać jajka. Całość polać sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Idealna sałatka na kolację albo lunch.