Przepis i sposób przygotowania na: Tort
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
kostka masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
Dodatki:
* 2 garście posiekanych orzechów
* wódka
* powidła
* 2 banany
* truskawki lub inne owoce
* galaretka brzoskwiniowa
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie pomału żółtka (cały czas miksując). Na koniec dodajemy mąke zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do tortownicy (smarujemy margaryną tylko dół i posypujemy kaszą manną) i pieczemy 30 minut w temp. 170*. Po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy na pół.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy całe jajko i miksujemy do czasu aż krem będzie jednolity. Dół biszkoptu nasączamy alkoholem, a następnie smarujemy powidłami i kremem (odkładamy trochę do dekoracji). Przykrywamy drugą częścią biszkoptu – górę smarujemy cienką warstwą kremu, jak również boki. Brzegi tortu obsypujemy orzechami i lekko dociskamy aby się dobrze trzymały. Górę w dowolny sposób dekorujemy owocami i zalewamy tężejąca galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklance wody.
ochota na zrobienie tortu zrodziła sie sponatnicznie - po godzinie od rozpoczęcia pieczenia tort już był całkiem gotowy (łącznie z efektem końcowym i dekoracją) dlatego polecam, gdyz jest prosty w wykonaniu:) dodam że jest to pierwszy tort jaki zrobiłam w moim życiu:)