Sposób przygotowania

Schab namoczyć na ok 12 godzin w dobrze osolonej wodzie. Wyjąć, osuszyć, ostrym długim nożem zrobić otwór wzdłuż schabu i nawpychać tam suszonych śliwek, dookoła zrobić mniejsze otwory w kształcie kwiatu i napchać w nie żurawiny suszonej. Przyprawy wymieszać z mąką kukurydzianą i otoczyć w nich mięso. Włożyć do woreczka i włożyć do szynkowaru. Zamknąć i wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin. Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar i podgrzać do prawie wrzenia, zmniejszyć ogień tak by tylko pojedyncze pęcherzyki odrywały się od dna i parzyć ok 1,5 godz . Po tym czasie szynkowar wyjąc i wstawić do zimnej wody . a po wystudzeniu wstawić do całkowitego schłodzenia do lodówki.
Zdjąć pokrywę, odgarnąć galaretkę i lekko ogrzać szynkowar by mięso dało się wyjąć. Zdjąć folię.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Sama często schabik robie ale dotąd nie pomyślałam żeby dodać żurawiny! Świetnie!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    polly66

    no ja do tej pory dawałam albo żurawinę albo śliwki ale nie oba:) ale bardziej mnie zaciekawiła ta mąka kukurydziana
  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    mój ulubiony
  • 1
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    ależ to smakowicie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    mniami

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !