Przepis i sposób przygotowania na: Schabik kwitnący z szynkowara
Przepis na:
- pieczony schab
- schab ze śliwkami i żurawiną
- domową wędlinę
1. Schab namoczyć na około 12 godzin w dobrze osolonej wodzie.
2. Wyjąć i osuszyć, ostrym długim nożem zrobić otwór wzdłuż schabu i nawpychać tam suszonych śliwek, dookoła zrobić mniejsze otwory w kształcie kwiatu i napchać w nie żurawiny suszonej.
3. Przyprawy wymieszać z mąką kukurydzianą i otoczyć w nich mięso. Włożyć do woreczka i włożyć do szynkowaru. Zamknąć i wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin.
4. Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar i podgrzać do prawie wrzenia, zmniejszyć ogień tak, by tylko pojedyncze pęcherzyki odrywały się od dna i parzyć ok 1,5 godziny.
5. Po tym czasie szynkowar wyjąć i wstawić do zimnej wody, a po wystudzeniu wstawić do całkowitego schłodzenia do lodówki.
Zdjąć pokrywę, odgarnąć galaretkę i lekko ogrzać szynkowar, by mięso dało się wyjąć. Zdjąć folię.