Przepis i sposób przygotowania na: Placek z nadzieniem orzechowym
SKŁADNIKI OD 9-12 SĄ NA NADZIENIE.
Jaja rozbić, oddzielić żółtka od białek. Z białek i 4 łyżek zimnej wody ubić bardzo sztywną pianę. Ubijając dodawać cukier. Następnie szybko rozprowadzić żółtka. Wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia i razem przesiać na masę z jaj, wszystko wymieszać razem z zapachem pomarańczowym. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem tylko na spodzie lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
Temp pieczenia: 175-200 stopni C.
Czas pieczenia: 35-45 minut.
Upieczone i ostudzony tort pokroić na 3 warstwy, wszystkie skropić zapachem rumowym. Na nadzienie: ubić śmietanę, następnie dodać cukier, orzechy i cynamon. Przygotowaną masą posmarować dwie warstwy, złożyć je wszystkie w całość. Cukier puder starannie utrzeć z zapachem rumowym, ćwiartkę tego lukru oddzielić i zabarwić czerwonym barwnikiem. Białą polewą posmarować tort, czerwoną natomiast nałożyć do rożka z papieru z odciętym końcem. Na białej polewie zrobić czerwone zdobienia i odwrotną stroną noża kilkakrotnie przejechać po jeszcze wilgotnej polewie. Ozdobić kwiatkami z cukru.