Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy do gołąbków
- pyszny dodatek do gołąbków
- tradycyjny sos pomidorowy
Gołąbki to flagowe danie kuchni polskiej. Przygotowujemy je zarówno z kaszą gryczaną, ryżem i mięsem, a w co niektórych regionach Polski również z ziemniakami. Nieodłącznym dodatkiem do gołąbków jest oczywiście sos. Najczęściej przygotowuje się klasyczny sos do gołąbków - pomidorowy, ale znaleźć można również zwolenników sosu grzybowego.
Do którego teamu się zaliczacie: sos pomidorowy do gołąbków czy może sos grzybowy?
Sposób przygotowania:
1. Odlać wywar z duszenia gołąbków, zagotować, dodać przecier pomidorowy.
2. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do wywaru, gotować aż sos zacznie gęstnieć.
3. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać suszoną natkę pietruszki i łyżkę masła.
4. Podawać wyłącznie do gołąbków ze względu na dodatek wywaru, w którym była duszona kapusta.
SMACZNEGO!