Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo - kawowy
Taką porcję ciasta rozlewam po równo do dwóch tortownic wyłożonych pergaminem i posypanych bułką tartą i piekę ok 30 - 40 min w temp. 170 stopni.
Tort robię z 4 blatów, a więc potrzebne są dwie porcje ciasta.
Masa:
Krem Karpatka bądź budyń waniliowy przygotowany wg podanego przepisu bądź budyń waniliowy ugotowany na troszkę mniejszej ilości mleka.
Wystudzony krem zmiksować z kostką masła dodając wg uznania smakowego: cukier puder, kakao, kawę mieloną i startą na tarce o grubych oczkach gorzką czekoladę.
Masę równomiernie rozłożyć na 4 blatach, zostawiając trochę na boki.
Do masy dodaję też owoce np. pokrojone brzoskwinie z puszki czy wisienki z likieru.
Boki tortu obsypuję posiekanymi orzechami.
SMACZNEGO :)