Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżówka ze śliwkami

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Śliwki z kompotu
do smaku
drożdże świeże
1/4 kostki
mąka pszenna
3 i 1/3 szkl
cukier
3 łyżeczki
mleko
185 ml
margaryna
85 g
jajko
2 szt
kruszonka
mąka pszenna
kilka łyżek
margaryna
2 łyżki
cukier
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka ze śliwkami

Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z dodatkiem cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników + rozpuszczone w mleku drożdze i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Następnie uformować ciasto w formie do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i odstawić na około 1 godzinę. W międzyczasie śliwki odsączyć i podzielić na mniejsze części. Na ciasto drożdżowe wyłożyć śliwki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 200 C, aż do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak