Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec
* 4 jajka
* 130g mąki pszennej
* 130g mąki ziemniaczanej
* 250g cukru
* 6 łyżek wody
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szczypty soli
Żółtka zmiksować z cukrem. Pod koniec ubijania dodać wodę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptami soli. Ubite białka dodać do żółtek.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć razem. Dodać do żółtek z białkami. Wszystko razem bardzo delikatnie i bardzo krótko zmiksować.
Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec 20 minut w 200C.
2. MASA 1:
* 1,5 kostki masła
* 3 żółtka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 1kg bananów
* żółta galaretka
Miękkie masło zmiksować z żółtkami. Dodać cukier, a następnie rozgniecione widelcem banany. Dodać tężącą żółtą galaretkę. Wszystko razem zmiksować i wylać na ostudzony biszkopt. Wstawić do lodówki na minimum 1h.
3. MASA 2:
* 3 białka
* czerwona galaretka
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać tężejącą galaretkę, zmiksować. Przelać na masę bananową. Odstawić do lodówki do stężenia.
4. DEKORACJA:
* 2 banany
* pomarańczowa galaretka
Ciasto udekorować bananami. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.