Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowo-orzechowe
Masło mocno schłodzić, następnie zerzec je na grubych oczkach tarki. Mąkę wymieszac z jmasłem-konsystencja powinna być sypka.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na gładką masę ze śmietaną i sodą oczyszczoną, dodać szczyptę soli.utarte żółtka dodać do masła i mąki-wyrobić gładkie ciasto.Wyrobione coasto podzielić na trzy części i odstawić je do lodówki by sie schłodziło.następnie każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienkie plastry.
Białka ubić z cukrem by powstała sztywna piana.
Orzechy drobno zmielić i dodać je do piany z białek.
Brytfankę wysmarować masłem lub olejem,ułożyć na niej jeden plaster ciasta i pokryć go połową piany orzechowej, przykryć to drugą częscią ciasta na które wyłożyć reszte masy i przykryć ostatnim plastrem ciasta.Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jejkiem, posypać orzechami pokrojonymi nożem, Wstawić do piekarnikia na ok 40 min.. piec w temp. 200 stopni,.pod koniec pieczenia ciasto polać płynnym miodem, Po upieczeniu odstawic w chłodne miejsce.Ciasto najlepiej smakuje nastęniego dnia po upieczeniu.