Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto miodowo-orzechowe

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie
400 dag
miód
200 dag
cukier kryształ
500 dag
śmietana 18-procentowa
450 dag
masło
400 dag
jajko
4 szt
Soda oczyszczona Prymat
2 dag
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowo-orzechowe

Mąkę przesiać za pomocą sikta, nastęnie usypać z niej mały kopiec.
Masło mocno schłodzić, następnie zerzec je na grubych oczkach tarki. Mąkę wymieszac z jmasłem-konsystencja powinna być sypka.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na gładką masę ze śmietaną i sodą oczyszczoną, dodać szczyptę soli.utarte żółtka dodać do masła i mąki-wyrobić gładkie ciasto.Wyrobione coasto podzielić na trzy części i odstawić je do lodówki by sie schłodziło.następnie każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienkie plastry.
Białka ubić z cukrem by powstała sztywna piana.
Orzechy drobno zmielić i dodać je do piany z białek.
Brytfankę wysmarować masłem lub olejem,ułożyć na niej jeden plaster ciasta i pokryć go połową piany orzechowej, przykryć to drugą częscią ciasta na które wyłożyć reszte masy i przykryć ostatnim plastrem ciasta.Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jejkiem, posypać orzechami pokrojonymi nożem, Wstawić do piekarnikia na ok 40 min.. piec w temp. 200 stopni,.pod koniec pieczenia ciasto polać płynnym miodem, Po upieczeniu odstawic w chłodne miejsce.Ciasto najlepiej smakuje nastęniego dnia po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak