Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pierniczkami
Jajka ubijamy z cukrem, kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy ser. Miksujemy na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy śmietanę i budyń - proszek. Miksujemy jeszcze ok 2 minuty.
Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na spodzie z ciastek układamy dość ciasno pierniczki. Na pierniczki wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut, po czym podkręcamy troszkę temperaturę do 180st na jeszcze ok. 15-20minut.
Nie pozwólmy by góra zbytnio się spiekła. Po naciśnięciu na środek sernika ma on stawiać bardzo delikatny opór. Jeśli nie przepieczemy sernika, będzie on delikatny i kremowy. Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy sernik jest zimny, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej topimy czekoladę ze śmietanką i mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni sernika i odstawiamy do zastygnięcia.