Drożdże wymieszać z łyzka cukru, aż mieszanka stanie się płynna. Makę wsypać do miski, wbić jedno jajko, dodać 4 dag cukru, szczyptę soli i cukier waniliowy. Stopić 5 dag masła, wlać zimne mleko, wymieszać. Drożdże i mieszankę z mlekiem dodać do mąki. Wszystkie składniki wyrabiać 3 minuty mikserem na gładkie, jednolite ciasto, przykryć , odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Agrest odsączyć na sitku. Ciasto zagnieść rozwałkować, przełożyc na natłuszczoną blachę, ponownie odstawic na 15 min. Resztę masła stopić przestudzić. Twaróg utrzec z żółtkami, dodać 12 dag cukru, budyń w proszku i skórkę z cytryny, wyrobić. Białka ubić z pozostałym cukrem. Małymi porcjami dodawać do twarogu masło i piane z białek. Masę rozsmarowac na cieście, obłożyć agrestem, posypac płatkami migdałów. Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 175 stopni. Ostudzony sernik oprószyć cukrem pudrem.