Przepis i sposób przygotowania na: Pączki luksusowe
Zalać wrzącym mlekiem 100 g mąki i rozetrzeć, aby nie było grudek i przestudzić. Z drożdży, 3 łyżek ciepłego mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn, gdy będzie gotowy dodać do wcześniej zaparzonej i wystudzonej mąki. Dodać resztę mąki, wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie na parze ubić 7 żółtek z cukrem, wlać do wyrośniętego rozczynu, dodać cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło i pianę ubitą z 2 białek. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować pączki, nadziewając je konfiturą. Odkładać na stolnicy obsypanej mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron. Kłaść na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju.