Sposób przygotowania

Mięso kroimy w grubą kostkę - skrapiamy połową brandy, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny- najlepiej gdy poleży tak nawet całą noc.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy i podsmażamy mięso na rumiano.
Dodajemy posiekaną cebulę i drobniutko pokrojoną marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek- opruszamy całość mąką i jeszcze chwileczkę podsmażamy.
Dolewamy resztę brandy, wino, przecier pomidorowy i rozpuszczone w 250 ml wrzątku kostki rosołowe- przyprawiamy i mieszamy- dusimy na małym ogniu.
Na reszcie oliwy podsmażamy pokrojoną w paseczki szynkę i pieczarki- gdy się zarumienią dodajemy je do mięsa- cały czas dusimy.
Obrane ziemniaki kroimy na pół lub na 1/4- gotujemy chwileczkę- odcedzamy- mieszamy z resztą masła i wkładamy do naczynia żaroodpornego- zapiekamy około 40 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie mieszamy z gulaszem.
Posypujemy danie posiekaną zieloną pietruszką.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    iga2

    smaczny
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Kuchareczekjeden

    pomyslowe danie
  • 4
    original
    Opublikowano

    iza15

    fajne danie
  • 3
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    uwielbiam
  • 2
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    pycha:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gonia555

    polecam
  • 1
    original
    Opublikowano

    mala2021

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Małgosia6

    pychotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Bardzo rzadko gotuję mięso w winie, ale ten gulasz sprawia wrażenie pysznego :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    sunnymood

    brzmi smakowicie
  • 2
    original
    Opublikowano

    junox

    rzadko dodaję wina do dań ze względu na dzieci:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !