Przepis i sposób przygotowania na: Nietypowa zupa grzybowa z knelkami
Oczyścić pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim przez ok. 2-3 minuty cebulę, aż stanie się szklista. Dodać pieczarki, lekko posolić i smażyć, aż puszczona przez nie woda wyparuje. Dodać suszone grzyby razem z wodą, bulion warzywny, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Doprawić ewentualnie solą i koniecznie pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut.
W międzyczasie bułkę pokroić na grube plastry, wsadzić do miski i zalać ciepłym bulionem warzywnym. Odstawić na jakieś 5 minut, po czym dokładnie odcisnąć. Wsadzić do rozdrabniacza i posiekać. Dodać ryż i jeszcze raz - niezbyt dokładnie tym razem posiekać. Można to zrobić nożem, można też i dokładnie wyrobić całość ręką. Masę przełożyć do miski, dodać jajko, żółtko, kaszę mannę i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Gdyby masa była za wilgotna można dodać odrobinę bułki tartej, ale raczej nie powinna...
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek formować knelki: jedną łyżeczkę zanurzyć we wrzącej wodzie, po czym nabrać trochę \"ciasta\" i drugą łyżeczką zgarnąć całość do garnka. Najlepiej to robić w dwóch turach. Gotować do momentu, aż kluseczki wypłyną na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć do talerzy. Zalać gorącą zupą i podawać.