Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ZUPA GROCHOWA Z BOCZKIEM WĘDZONYM

5.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groch
30 dag.
wędzony boczek
20 dag.
kości wieprzowe
1/2 kg.
włoszczyzna
25 dag.
cebula
1 sztuka
mąka
2 dag.
czosnek
2 ząbki
majeranek
- -
Sklep Prymat
tłuszcz
- -
sól
- -
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
- -
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
- -
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
- -
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA GROCHOWA Z BOCZKIEM WĘDZONYM

Groch namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na noc. Kolejnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie, dopiero miękki osolić.
Ugotować wywar z włoszczyzny, kości wieprzowych, boczku, liścia laurowego. Groch przetrzeć przez sito, przelać odcedzonym wywarem. Pokroić boczek w kostkę, dodać do zupy.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na złoto, dodać mąkę i zarumienić, połączyć z zupą i zagotować. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy.
Zupę doprawić pieprzem, solą, ewentualnie jak ktoś lubi Kucharkiem uniwersalnym, do zupy dodać również majeranku. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 30.03.2013 08:26
dawno takiej zupy nie jadłam
MAR3STA 06.04.2011 23:47
mniam zupka;)
Gosia40 06.04.2011 14:28
uwielbiam grochową!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak