Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

mostek cielęcy faszerowany

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieprz
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
margaryna
½ kostki
jaja
3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 łyżki
pieprz
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
gałka muszkatołowa
rodzynki
5 dag
cukier
1 łyżeczka
olej
1 łyżka
masło
1 łyżka
cielęcina
z mostka

Przepis i sposób przygotowania na: mostek cielęcy faszerowany

Z mostka wyluzować kości w ten sposób, by utworzyła się spora kieszeń, w którą włożymy farsz. Mięso wypłukać, natrzeć solą i przyprawami, odstawić. Przyrządzić farsz: masło rozetrzeć na gładką masę, dodać odciśniętą bułkę i ucierając dodając kolejno po jednym żółtku. Następnie z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy razem z tartą bułką i przyprawami oraz rodzynkami sparzonymi wrzątkiem i dobrze osączonymi. Masę wymieszać. Jeśli przy luzowaniu kości w kieszeni powstały dziury należy je zaszyć, zaszyć również otwór pozostawiając tylko szparę, przez którą będzie można włożyć nadzienie. Nałożyć, zaszyć, mięso posmarować z wierzchu oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia z tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec półtorej godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 05.04.2011 12:31
zjadło by się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak