Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

bliny gryczane

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana
600 g
cukier
15 g
drożdże
40 g
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
jaja
3 szt
mleko
500 ml
tłuszcz do smażenia
100 g
śmietana
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: bliny gryczane

Drożdże rozetrzeć w misce i rozprowadzić mlekiem,dodać część przesianej mąki,dobrze wyrobić,pozostawić do wyrośnięcia.Gdy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość,dodać sól,żółtka,pozostałą część ciepłego mleka,mąkę i dobrze wyrobić łyżką.Z białek ubić pianę,połączyć z ciastem w końcowej fazie wyrabiania,pozostawić do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta smażyć bliny,rozkładając ciasto na grubość ok.0.5cm,smażyć z obu stron lekko rumieniąc.Podawać ze śmietaną lub roztopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak