Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny serniczek Dorotki z brzoskwiniami i rodzynkami
1 kg sera białego
6 jaj
1 margaryna
1,5 szkl cukru pudru
2 budynie śmietankowe
aromat
brzoskwinie w puszce
1 szklanka rodzynek
Zagniatamy składniki na ciasto, dobrze wyrabiamy. Dzielimy na 2 części tak żeby jedna była większa.Małą część wkładamy na ten czas do zamrażalnika, a większą rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną dużą blachę, którą posypujemy kaszą manną i troszkę kakao.
Następnie robimy masę serową. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy zmielony ser, jajka, budyń i aromat.Do masy serowej dodajemy sparzone i osączone rodzynki.
Gotową masę wykładamy na ciasto, a na masie serowej układamy pokrojone kawałki brzoskwiń.
Z niewykorzystanych białek do ciasta ubijamy sztywną pianę, dodajemy szklankę cukru i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej.Wykładamy pianę na ciasto , a następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.Pieczemy w temp. 180 stopni około 1 godziny.Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewą czekoladową robiąc esy floresy.