Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienity sernik brzoskwiniowy
Przygotować spód: mąkę pszenną przesiać do misy, dodać 5 dag cukru pudru, masło, miód oraz 50 ml śmietany. Zagnieść ciasto (u mnie miało ono konsystencję kruszonki) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170ºC. Piec 15 minut. Ostudzić.
Przygotować masę serową: twaróg przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. W misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem (15 dag). Następnie dodawać kolejno pozostałe składniki: zmielony twaróg, syrop odlany z brzoskwiń, proszek budyniowy, ubite 50 ml śmietany oraz ubitą pianę z białek. Masę przełożyć na lekko podpieczony spód, wyrównać i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 175ºC. Piec przez 15 minut. Wyjąć. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w plastry (pozostawiając dwie połówki brzoskwiń do przyrządzenia musu). Ponownie wstawić do piecyka, zmniejszając jednocześnie temperaturę do 120ºC. Piec przez 1,5 godziny.
Przyrządzić mus: do wysokiego pojemnika przełożyć pozostałe połówki brzoskwiń, 200 ml śmietany oraz 5 dag cukru pudru. Za pomocą blendera zmiksować. Upieczone ciasto wyjąć i rozsmarować na wierzchu przygotowany mus brzoskwiniowy. Piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 120ºC.