Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik pomarańczowy

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
herbatniki czekoladowe
200 g
masło
100 g
Ciasto:
ser biały
500 g
ser mascarpone
250 g
śmietana
200 g
pomarańcze
4 sztuki
mąka pszenna
1/2 szklanki
cukier
1 szklanka
jajko
4 sztuki
wierzch
pomarańcze
1 sztuka
cukier
1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pomarańczowy

Herbatkini czekoladowe (ale konieczeni takie bez polewy czekoladowej!) rozkruszyć(np w moździerzu), wymieszaćz roztopnonym masłem i wyłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków dwa razy, zmieszać z serkiem mascarpone. Miksować na puszystą masę, dodać cukier, miksować, potem śmietanę i ciągle mieszając dodać skórkę otartą z 4 pomarańczy, 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, szczyptę soli i makę, potem jajka.
To tortownicy na masie herbatnikowej układamy masę serową.
Tortownicę z zewnątrz zabezpieczamy folią aluminiową.
Do blaszki w piekarniku wlewamy wodę, wkładamy tortownicę i sernik pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem przez godzinę i 15 minut. Po tym czasie trzeba wyłączyć piekarnik i trzymać ciasto w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę.
W czasie pieczenia przygotowujemy glazurę na wierzch sernika. Resztę soku, która została z 4 pomarańczy z ciasta wlewamy do rondelka, dodajemy skórkę startą z 1 pomarańczy i sok z jednej pomarańczy, dodajemy cukier i gotujemy wszystko na niewielkim ogniu aż co najmniej 1/2 wyparuje. Żelatynę rozpuszczmy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do rodnelka (zdjętego już z ognia!) I dokładnie mieszamy. Jak się troszkę przestudzi to smarujemy upieczony, ostuszony sernik, oczywiście wyjęty już z tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 20.10.2012 22:54
świetne
jolajka 06.05.2012 14:26
smak rewelacyjny, mimo, że pracochłonny!
anoosia 30.08.2011 10:38
super, swietny!!! pewnie jest trudny do przyzadzenia
misia53 02.05.2011 21:49
O, jak masz fajnie .....mój to tylko makaron mi robi...hihi... , ale dobre i to!
Koper 04.04.2011 14:05
Jest troche roboty, ale warto bo pyszny:) ja miałam to szczęście, że upiekł go mój mąż :)
jolita 04.04.2011 10:19
super
misia53 03.04.2011 22:13
Z przyjemnością zjadłabym choćby kawałeczek ...., ale roboty przy nim jesT!
Agnieszka_B 02.04.2011 15:14
pysznie wygląda:)
agnieszka137 01.04.2011 19:49
super apetyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak