Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cebulki marynowane

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula dymka ze szczypiorkiem
2 kg
ocet
0,7 l
Liść laurowy suszony Prymat
. .
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
. .
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
. .
Sklep Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
. .
cukier
. .
sól
. .
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulki marynowane

Obrać cebulki. Dokładnie umyć i wyparzyć słoiki. Półtora litra wody zagotować z octem. Gdy zawrze, dodać przyprawy (po 3 ziarnka pieprzu, jedno ziele angielskie, pół listka laurowego i 10 ziarnek gorczycy na słoik) i gotować jeszcze przez dwie minuty. Dodać niepełną szklankę cukru i trzy łyżki soli. Do słoików nakładać cebulki, tak, by pozostało około 2 centymetrów wolnej przestrzeni na górze. Zalać zalewą, postukać w dno, aby usunąć pęcherzyki powietrza, dokładnie zakręcić i pasteryzować: słoiki wstawić do garnka z zimną wodą i podgrzewać. Po zagotowaniu się wody trzymać na ogniu jeszcze przez 5 minut. Wyjąć gorące i postawić na zakrętce. Nadają się do spożycia już po dwóch dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

darek6 03.07.2010 12:31
pod wódeczkę fajne
brygida 17.06.2010 20:56
ciekawe ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak