Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki poznańskie
Szatkujemy kapustę, solimy, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odciskamy sok, który puściła kapusta. Dodajemy mięso mielone, woreczek ugotowanego ryżu (ryż ugotować wcześniej wg przepisu na opakowaniu). Następnie dodajemy 3/4 szklanki kaszy manny, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki bułki tartej oraz jajka. Wszystko razem dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie formujemy podłużne kotlety i każdy z nich, lekko obtaczamy w bułce tartej. Podsmażamy z obu stron tak, żeby się zarumieniły. Po usmażeniu układamy w garnku (aby nie przywarły do dna garnka, wykładamy na dno liście kapusty). W tym czasie przygotowujemy zalewę.
Zalewa: Około 2 litry wody zagotowujemy z kostkami rosołowymi. Na patelni i pozostałym na niej tłuszczu podsmażamy chwilę około 2 łyżki koncentratu. Następnie dodajemy koncentrat do bulionu i przyprawiamy do smaku. Zalewamy gołąbki zalewą i wszystko dusimy około 45 minut.
Smacznego!