Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki poznańskie

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone
1/2 kg
kapusta
1/2 główki
ryż
1 woreczek
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki
jajko
2 sztuki
sól
do smaku
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
do obtoczenia
olej do smażenia
kasza manna
3/4 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Zalewa:

woda
2 litry
kostka rosołowa
2 sztuki
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki poznańskie

Szatkujemy kapustę, solimy, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odciskamy sok, który puściła kapusta. Dodajemy mięso mielone, woreczek ugotowanego ryżu (ryż ugotować wcześniej wg przepisu na opakowaniu). Następnie dodajemy 3/4 szklanki kaszy manny, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki bułki tartej oraz jajka. Wszystko razem dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie formujemy podłużne kotlety i każdy z nich, lekko obtaczamy w bułce tartej. Podsmażamy z obu stron tak, żeby się zarumieniły. Po usmażeniu układamy w garnku (aby nie przywarły do dna garnka, wykładamy na dno liście kapusty). W tym czasie przygotowujemy zalewę.

Zalewa: Około 2 litry wody zagotowujemy z kostkami rosołowymi. Na patelni i pozostałym na niej tłuszczu podsmażamy chwilę około 2 łyżki koncentratu. Następnie dodajemy koncentrat do bulionu i przyprawiamy do smaku. Zalewamy gołąbki zalewą i wszystko dusimy około 45 minut. 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 01.04.2011 07:58
ale pyszne
agnieszka137 29.03.2011 19:50
super gołąbeczki :)warto wypróbować
Ania67 29.03.2011 19:48
Wpraszam się na obiad:)
halina17 29.03.2011 13:29
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak