Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny kociołek
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 szklanka bulionu (u nie wołowy z kostki)
250 g pieczarek
mały słoik sosu spaghetti (Łowicz)
1/4 szklanki mleka
1 łyżka sosu sojowego
Mięso mielone mieszamy dokładnie z jajkiem, przyprawą, solą, pieprzem, bułką tartą.
Formujemy małe klopsiki, pieczemy w piekarniku na folii ok 30 minut w temp 160 stopni. (ew na patelni podsmażamy)
SOS: Szalotki kroimy w piórka, czosnek w plastry, podsmażamy na oleju, dodajemy pastę curry i paprykę ostrą, smażymy 3 minutki.
pastę zalewamy bulionem, dodajemy pieczarki gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy sos spaghetti, mleko, sos sojowy, zagotowujemy.
Kluseczki: mieszamy jajka z mąką, zagotowujemy wodę z dodatkiem kucharka, łyżeczką formujemy małe kluseczki, jak kluski wypłyną na powierzchnię
gotujemy ok 5 minut, odcedzamy.
Do sosu dodajemy mięso i kluski mieszamy, podajemy w miseczkach :)