Przepis i sposób przygotowania na: Smak sałatki lwowskiej
.
Śledzie moczę w zimnej wodzie, następnie odlewam wodę, a śledzie kroję w paski.
Ziemniaki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę.
Buraczki domowe Smak i ogórki konserwowe Smak odsączam z zalewy i również kroję w kostkę.
Seler odsączam na sitku. Jajka obieram ze skorupek i kroję w kostkę. Majonez dokładnie mieszam z jogurtem.
Ta sałatka najładniej wygląda podana w dużym szklanym naczyniu, w którym warstwami układam: ziemniaki, majonez, część odsączonego z zalewy selera Smak, następnie śledzie, groszek, jajka, pozostały seler, buraczki Smak, ogórki Smak i na wierzchu majonez.
Sałatka najlepiej smakuje dobrze schłodzona, najlepiej przez noc, gdy składniki mają czas, aby ich smaki się wymieszały.
Do tej sałatki można oczywiście dodać buraczki ugotowane ze skórką, ale zastosowanie buraczków Smak znacznie skraca czas i ułatwia przygotowanie sałatki oraz sprawia, że nie dodaję już żadnych przypraw, bo buraczki i seler w zalewie są dobrze doprawione i jak dla mnie sałatka nie wymaga więcej przypraw.