Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie
Rozpuścić margarynę w wodzie podgrzewanej na ogniu. Dodać mąkę stale mieszając. Zestawić z ognia, aby ciasto trochę ostygło i dodać 6 jaj i odrobinę soli cały czas ucierać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto 1 porcja (Ptyś) 1 łyżka stołowa ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. około 200 stopni, aż do zrumienienia ciasta.
Ostudzone ciastka przekrajać i napełniać masą.
Produkty na masę: 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 10 dag mąki, 4 żółtka, 1/2 kostki masła.
Mąkę i żółtka zmieszać ze szklanką mleka, wlać do szklanki mleka z cukrem podgrzewanej na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Ostudzić. Dodać masło i ucierać.