Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, a gdy podrosną, dodać przesianą mąkę, cukier, jajko ,sól i płynne masło,wyrobić gładkie ciasto,pozostawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odkroić niewielki kawałek na paseczki do szachownicy,resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek ,posmarować jabłkami ,posypać rodzynkami ,zawinąć delikatnie brzegi ciasta ,resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paseczki które ułożyć w kratkę ,posmarować żółtkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w temp.180st do 30 min .
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przed pieczeniem można brzeg ciasta ozdobić bakaliami ,wtedy ciast zyska odświętny charakter .

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    jakie pyszności
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Świetny.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pysznosci
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    warto wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !