Sposób przygotowania

Moczyć rodzynki w rumie ok 2 godzin, osączyć na bibułce. Wsypać do kubka 4 łyżki mocnej czarnej herbaty, zalać szklanką wrzątku. Odstawić herbatę na 5 minut pod przykryciem, żeby dobrze nasiąknęła. Przecedzić przez sitko do drugiego naczynia. dodać otarta skórkę i sok z cytryny. Namoczyć żelatynę, odcisnąć, rozpuścić w gorącej herbacie. Wstawić kubek z herbatą do lodówki. Rozcierać jajka z cukrem ok 7 minut na puszystą masę. Ubić śmietanę, w trakcie ubijania wsypywać stopniowo cukier waniliowy. Połączyć na wpół zastygniętą herbatę z połowa bitej śmietany i utartymi jajkami. Wsypać 3 łyżki rodzynek. Napełnić kremem 4 pucharki, wstawić do lodówki. Kiedy krem całkowicie zastygnie, udekorować pucharki pozostałą śmietaną i resztą rodzynek.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !