Przepis i sposób przygotowania na: Placek śniegowy
5 żółtek utrzeć z 10 dkg cukru, dodać 5 łyżek wody. Z białek ubić pianę dodając 10 dkg cukru. Ubitą pianę dodać do utartych żółtek i 16 dkg mąki z proszkiem do pieczenia oraz 4 łyżki kakao i piec. Po upieczeniu przekroić na 2 placki.
Masa:
4 żółtka, 1/2 litra mleka, 1 cukier waniliowy, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 10-15 dkg cukru
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać mąkę z żółtkami, gotować aż zgęstnieje. Wystudzić,a następnie budyń ten utrzeć z 1 kostką masła.
Piana:
z 4 białek ubić pianę, dodać 16 dkg cukru, ubijąc na parze.
Przełożyć placek masą, na wierzch dać resztę masy, na to ubitą pianę i posypać tartą czekoladą.