Sposób przygotowania

Ryż kilkakrotnie przepłukać letnią wodą. Osączyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Z udek usunąć skórę i odciąć końcówki. Kostki rosołowe rozpuścić we wrzątku. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę i cebulę, smażyć przez 3 minuty. Wyrównać powierzchnię. Na niej ułożyć mięso. Zasypać ryżem i wyrównać powierzchnię (tak, aby mięso nie było widoczne). Wrzucić całe ząbki czosnku oraz przyprawy. Drewnianą łyżkę przyłożyć pod kątem ok. 45 stopni do ścianki garnka i powoli wlewać po niej bulion tak, aby nie naruszyć powierzchni ryżu. Przykryć garnek i gotować pilaw na minimalnym ogniu do czasu, aż cały płyn zostanie wciągnięty przez ryż. Przed podaniem wymieszać.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata16

    super danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    koala

    wyśmienity pilaw

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !