Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Oczyszczoną brukselkę włożyć do osolonego wrzątku. Obgotować przez 8-10 minut, osączyć na sicie. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i zasmażyć na złoty kolor. Następnie, cały czas mieszając, wlewać stopniowo mleko, uważając, aby nie powstały grudki. Sos zagotować, nie przerywając mieszania i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić z ognia i dodać serek topiony oraz ser żółty. Wymieszać, aż sery się rozpuszczą. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowanym sosem zalać warzywa. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekać ok 20 minut, aż wierzch się zrumieni.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !