Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z adwokatem
2. Naszykuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem. Następnie z przygotowanej masy uformuj ptysiowe \"bułeczki\"- możesz, np przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać nią ciasteczka. Jeśli nie masz szprycy, nakładaj masę na pergamin dużą łyżką. Pamiętaj, że ciastka powinny być podobnej wielkości.
3. Blaszkę z ptysiami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok 30 minut. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasteczka przekrój na pół ostrym nożem (najlepiej z drobną \"piłką\"), by nie zepsuć ich kształtu. Połówki porozkładaj tak, by góra ptysia leżała obok jego spodu (łatwiej je dopasujesz po nałożeniu nadzienia).
4. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno razem ze śmietan-fixem, dodaj cukier puder. Cytrynę umyj i otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok, połącz z adwokatem i dodaj do śmietany. Na koniec dodaj otartą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Ptysie nadziej kremem (możesz uformować go szprycą) i podaj.
SMACZNEGO!