Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny kakaowe z kremem czekoladowym
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cukier.
W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, olej, golden syrup.
Suche składniki łączymy z mokrymi, szybko, tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy do nich ciasto. Pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 190°C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy to muf finki są gotowe.
Studzimy na kratce kuchennej.
KREM CZEKOLADOWY:
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej, do jeszcze gorącej dodać masło, dokładnie rozmieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z czekoladą.
Dekorujemy perełkami cukrowymi.