Przepis i sposób przygotowania na: Deser ryżowy z bananem, kiwi, brzoskwini
* ryż biały - 2/3 szklanki,
* mleko 2% lub 3% - 1,5 szklanki,
* cukier - łyżka,
* masło - łyżka,
* banan - 2 małe,
* rodzynki - czubata łyżka,
* sok z cytryny - 3 łyżeczki,
* kiwi - 2 sztuki,
* aromat rumowy - 2 krople,
* brzoskwinia - 1 świeża lub 2 połówki z puszki,
* dżem z wiśniami - 4 czubate łyżeczki,
* jogurt naturalny.
PRZYGOTOWANIE:
Ryż dobrze przepłukać zimna woda. Mleko zagotować w garnuszku, dodać cukier i ryż. Zamieszać i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu. Polowe ilości ryżu przełożyć do czterech pucharków. Owoce obrać i pokroić. Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedzić i dodać aromat rumowy. Oddzielnie zmiksować owoce banana i kiwi. Do bananów dodać 3 łyżeczki soku z cytryny, rodzynki i wymieszać. Na warstwę ryżu w pucharkach kładziemy warstwę kiwi, następnie znowu warstwę ryżu i zmiksowane banany. Wierzch dekorujemy pokrojoną brzoskwinią, po środku kładziemy łyżeczkę dżemu wiśniowego i kapiemy jogurtem. W zimie tuż przed położeniem brzoskwiń, deser można podgrzać w mikrofali, latem natomiast można schłodzić.