Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bread and butter pudding

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
125 g
Cynamon mielony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
rodzynki
3 łyżki
sos
mleko
1 litr
jajko
5 szt
cukier
100 g
cukier waniliowy
15 g
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
żurawina
chleb pszenny
1 bochenek

Przepis i sposób przygotowania na: Bread and butter pudding

Chleb kroimy w kromki o grubości 1 cm. Ścinamy z nich skórkę. Każdą kromkę cienko smarujemy masłem, przekrawamy ją na 2 trójkąty. Średnią blaszkę smarujemy masłem, układamy na niej pierwszą warstwę kromek (masłem do góry). Posypujemy ją cynamonem, żurawiną i rodzynkami. Następnie układamy drugą warstwę kromek (również masłem do góry), posypujemy ją cynamonem, rodzynkami i żurawiną. Analogicznie postępujemy aż do wyczerpania składników.
Przygotowujemy sos: jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy mleko i sól, miksujemy jeszcze przez chwilę. Sosem zalewamy pudding i zostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy pudding przez 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

koala 09.06.2012 13:31
fenomenalny pudding !
Renata16 04.05.2012 02:50
supcio
Jastinka 19.04.2011 22:37
ciekawe
Babciagramolka 20.03.2011 18:03
Iwonko- to cos dla mnie . Polubiłam te puddingi w wersjach i na słodko i wytrawnie .
Małgorzata113 20.03.2011 08:50
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak