Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z oczkami
Ugotować budyń na mleku. Ostudzić.
Składniki kruszonki posiekać nożem, a następnie zagnieść lekko palcami.
Przygotowanie bułeczek: ciasto drożdżowe wyjąć z lodówki i przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagnieść i uformować w lekko spłaszczony rulon. Pokroić na 14 jednakowej wielkości kawałków, z każdego uformować owalną bułeczkę, a następnie „skręcić” ją po środku nadając kształt zapełnionej ósemki. Przykryć i pozostawić na 20 minut. Gdy wyrosną lekko je spłaszczyć i używając kieliszka, zrobić w każdej bułeczce po dwa wgłębienia. Do jednego nałożyć po porcji budyniu, a do drugiego – konfitury (ja użyłam konfitury z czarnej porzeczki). Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC.