Przepis i sposób przygotowania na: Grzebyczki drożdżowe
1 kg maki
25 dag smalcu
25 dag margaryny
3 żółtka
8 dag drożdży
cukier
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru zwykłego i wlać do tego pól szklanki śmietany. Wszystkie składniki posiekać i dodać drożdże ze śmietna .Można dać więcej śmietany jak za twarde.Ciasto od razu wałkować na cienko około 0,5 cm na skraj położyć marmoladę ,zawinąć w rulonik .Marmoladę z ciastem odwijam i jeszcze raz przewijam .przygniatam lekko formując rulonik i go odcinam na całej długości ciasta .Nastepnie końcówki nacinam nożem i odcinam 8-10 cm kawałki ,kładę na blaszkę i robię półkole.Piec na natłuszczonej blaszce w 180 C na zloty kolor.Nie można ich mocno przypiec ,bo będą gorzkie. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.