Sposób przygotowania

Biszkopt jasny: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy. Ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki, pieczemy 30 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu przekrawamy na pół.
Biszkopt ciemny: ciasto przyrządzamy taj, jak na biszkopt jasny, na końcu dodajemy kakao. Pieczemy również 30 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu także biszkopt kroimy na pół.
Śmietankę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę oraz nutellę. Następnie odstawiamy masę czekoladową do lodówki na godzinę lub dwie.
Przełożenie tortu: biszkopt ciemny smarujemy masą czekoladową, przykrywamy biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny kładziemy cienką warstwę dżemu, przykrywamy biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładamy resztę masy czekoladowej, przykrywamy ostatnim, jasnym biszkoptem.
Wierzch tortu posypujemy wiórkami kokosowymi zielonymi i dekorujemy, tworząc boisko.
Ja kupiłam jeszcze figurki w kształcie piłkarzyków i nimi udekorowałam tort.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    brak mi słów rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    katarzyna124

    Takie proste a efekt rewelacyjny.Mój synek byłby zachwycony:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    magdalea

    pomysłowy:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    super pomysł dla fana piłki nożnej- jestem na tak!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !