Przepis i sposób przygotowania na: Graham z soją
Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, przełożyć do miseczki i zasypać cukrem. Dodać 100 ml letniej wody i 10 dag mąki. Wymieszać i pozostawić pod przykryciem, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Ciasto na chleb: pozostałą mąkę wymieszać z 1 i 1/4 łyżki soli. Dodać zaczyn, śmietanę i 200 ml letniej wody. Wyrobić ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Co pół godziny ciasto chlebowe „wyrzucać” na stolnicę oprószoną mąką, a następnie odgazować.
Po ostatnim odgazowaniu dodać ugotowaną i ostudzoną soję. Uformować podłużne chlebki (z podanych proporcji wychodzą dwa) i przełożyć je do form keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W piecyku umieścić dwie szklanki żaroodporne wypełnione wodą do ¾ wysokości. Nagrzać do temperatury 220°C. Wstawić formy z ciastem chlebowym i piec około godziny.